Uluslararası Medya Enformasyon Derneği (UMED) ve Eyüpsultan Belediyesi Genç Akademi tarafından yeni nesil iletişimciler yetiştirmek amacıyla düzenlenen sertifikalı İstanbul UMED Medya Okulu, eğitimlerine başladı.
Genç Akademi ve UMED tarafından gerçekleştirilen mülakatla seçilen öğrencilerin eğitimlerini UMED üstlendi. Eyüpsultan Belediyesi Konferans Salonunda düzenlenen eğitimler tamamen ücretsiz olarak veriliyor.
İstanbul UMED Medya Okulunda, medyada yaşanan değişime, sosyal medyadaki gelişmelere, teknoloji kullanımını etkinleştirmeye yönelik uygulamalı ve sistematik eğitimlerin verilmesi hedefleniyor.
Eyüpsultan Belediyesi Genç Akademi işbirliğiyle İstanbul’da ilk kez açılan Medya Okulunda ayrıca, öğrencilerin algı gücünü artırmak, haber kaynağına ulaşma ve olaylara haberci gözüyle bakabilmeleri amacıyla deneyim paylaşımı da yapılıyor. Derslere sürekli katılım sağlayan ve başarılı olan öğrencilere 7 haftalık eğitimin sonunda sertifika verilecek.
İlk Hafta Sona Erdi
UMED Genel Başkan Yardımcısı ve gazeteci Kemal Gümüş’ün açılış konuşmasını yaptığı ilk derse genç iletişimciler yoğun ilgi gösterdi. Eyüpsultan Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen eğitime öğrenciler sorularıyla katkı verirken, Anadolu Ajansı Muhabiri Uğur İslamoğlu, ilk derste haber yazım ve tekniklerini anlattı.
Eğitimin ikinci gününde ise 24 TV Haber Koordinatörü Ömer Özkök, öğrencilerle deneyimlerini paylaştı.
İstanbul UMED Medya Okulunun 2.Hafta Eğitimleri Tamamlandı
Eyüpsultan Belediyesi Genç Akademi ve Uluslararası Medya Enformasyon Derneği (Umed) tarafından yeni nesil iletişimciler yetiştirmek amacıyla başlatılan sertifikalı İstanbul UMED Medya Okulu’nun ikinci hafta eğitimleri sona erdi.
Eğitimlerin ikinci haftasında Ülke TV Program Koordinatörü Mustafa Güngör televizyon haberciliği eğitimi verirken, Sabah Gazetesi Özel İstihbarat Şefi Nazif Karaman da öğrencilerle deneyimlerini paylaştı.
Güngör: Her Şartta İnsan Hak Ve Onurunu Korumalıyız
Televizyon haberciliğinin püf noktalarını anlatan Ülke TV Program Koordinatörü Mustafa Güngör, “Medyanın etik ilkelerine ve değerlerine sahip çıkmalı, insan hak ve onurunu her şartta korumalısınız” dedi.
“Gazeteciliğin temel ilkesi doğruluktur” diyen Mustafa Güngör, “Medya mensupları haberlerinde mutlaka ‘doğruluk’ ilkesine dikkat etmeli, aldıkları bilgileri ikinci bir kaynaktan karşılaştırmalıdır. Gazeteciler, toplumda infiale yol açacak durumları haberleştirmekten sakınmalıdır” şeklinde konuştu.
Karaman: Bir Alanda Yoğunlaşın
Gazetecilik mesleğini gerçekten sevmeyenlerin ve gönül vermeyenlerin hakkıyla yapamayacağını belirten Nazif Karaman, katılımcılara kendilerine bir alan seçip ona yoğunlaşmalarını önerdi.
Gazeteciliğin en önemli ilkelerinden birinin dürüstlük olduğunun da altını çizen Karaman, meslekte tecrübe ettiği olayları anlatarak haberin kaynağını ve doğruluğunu en titiz şekilde araştırdıktan sonra haberin servis edilmesi gerektiğini söyledi.
Nazif Karaman, gazetecilik refleksinin de zamanla ve tecrübeyle oturacağını vurgularken, gündemi çok iyi takip etmek gerektiğini de sözlerine ekledi.
UMED Yönetim Kurulu Üyeleri Burak Öztürk ve Ferhat Açıl’ın da katıldığı eğitimlere genç iletişimciler yoğun ilgi gösterdi.
Eyüpsultan Belediyesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen eğitime, öğrenciler sorularıyla katkı verirken, Mustafa Güngör ve Nazif Karaman tecrübelerini aktararak katılımcıların sorularını da yanıtladı.
UMED Medya Okulunda üçüncü hafta sona erdi
Eyüpsultan Belediyesi Genç Akademi ve Uluslararası Medya Enformasyon Derneği (UMED) tarafından yeni nesil iletişimciler yetiştirmek amacıyla başlatılan sertifikalı İstanbul UMED Medya Okulunun üçüncü hafta eğitimleri sona erdi.
Eğitimlerin üçüncü haftasının son dersinde gazeteci Gökçen Göksal, öğrencilerle deneyimlerini paylaştı.
“TOPLUM SOSYOLOJİSİNİ BİLMEK GEREKİR”
Kültür sanat muhabirliğiyle ilgili püf noktaları aktaran Gökçen Göksal, kültür sanat alanında uzmanlaşacak gazetecinin hangi kurumda çalışacağı ve kimlere hitap edeceğinin de önemli olduğunu vurguladı. Kültür sanat muhabirinin toplum sosyolojisini bilmesi gerektiğini belirten Göksal,“Muhabirin, ‘bizim okurumuz operaya gitmez, sinema ve tiyatro haberleri verelim’ diyebilmesi lazım” dedi.
Üçüncü haftanın ilk günü, gazeteci Osman Ateşli’nin internet medyası dersiyle devam etmişti.
“OKURU İRİTE EDEBİLİYOR”
Eğitime internet medyasının çalışma prensiplerini detaylarıyla anlatarak başlayan Osman Ateşli, “Şok, flaş gibi kelimeleri kullanmamaya özen gösterilmeli, okuru irite edebiliyor. Son dakika kelimesinden de mümkün olduğunca uzak durmak önemli, gerçek bir son dakika olduğunda önemi kalmıyor” demişti.
İnternet medyasının zorluklarından bahseden Osman Ateşli, “Bir yıl gibi kısa bir sürede usta editör olunabilir, bu da arkadaşların kendini geliştirmesiyle alakalı” diye konuşmuştu.
“Bir telefonun arkasına düşüp çok önemli değerli haberlere ulaşabilirsiniz. Bilginin artık yüzde 3’ü bile gizli değil, yüzde 97’si açık bilgi” diyen Osman Ateşli, internet medyasının haber kaynaklarına da değinmişti.
UMED Medya Okulunda dördüncü hafta sona erdi
Eyüpsultan Belediyesi Genç Akademi ve Uluslararası Medya Enformasyon Derneği (UMED) tarafından yeni nesil iletişimciler yetiştirmek amacıyla başlatılan sertifikalı İstanbul UMED Medya Okulunun dördüncü hafta eğitimleri sona erdi.
Eğitimlerin dördüncü haftasının son dersinde Eyüpsultan Belediyesi Genel Yayın Yönetmeni Burak Öztürk, yerel yönetimler ve habercilik başlığı altında bilgilendirmede bulundu.
“NELER YAPABİLECEĞİNİZİ GÖSTERİN”
Belediyenin Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünün çalışma prensibi ve tarzını anlatan Burak Öztürk, “Nereye giderseniz gidin iş görüşmelerine hazırlıklı gidin, sunumlar hazırlayın ve neler yapabileceğinizi gösterin” dedi. Belediyelerde kameramanlar, muhabirler neden var sorusunun da cevabını veren Burak Öztürk, haber ve bülten işleme yöntemlerini anlattı.
SALİH ESER, ZEYTİN DALI HAREKATINI ANLATTI
Dördüncü haftanın ilk günü, TRT Arapça Planlama Koordinatörü Salih Eser’in dış habercilik dersiyle devam etmişti.
Eğitimden üç gün önce Zeytin Dalı Harekatını takip etmek için Suriye’de bulunan Salih Eser, harekat sırasında yaşadığı deneyimleri aktardı.
“Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Afrin kantonunda sivillerin de yoğunlukta olmasını göz önünde bulundurarak operasyonu titizlikle yürütüyor. Fırat Kalkanı Operasyonu silahlı birliklerimiz için çok büyük bir tecrübe oldu” diyen Salih Eser, “Sınırımızın hem Türkiye tarafı hem de Suriye tarafında askeri gücümüzün yanı sıra istihbarat ekiplerimiz de yoğun mesai harcıyor. Azez’de, Mare’de, Cerablus’ta her an karşınıza çıkabiliyorlar” diye konuştu.
BATI MEDYASI VE TERÖRİSTLERİN CENAZE OYUNU
Batı medyası ve bazı ülkelerin PKK/PYD terör örgütünün Afrin’den yayınladığı dezenformasyona alet olduğunu, kimisinin de kasıtlı yaptığını vurgulayan Salih Eser, “Bursaye Tepesine yönelik operasyonu birebir alanda takip eden gazeteciydim. En az 50 terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi, bunların çoğunu görebildim ve kayıt altına aldım” diyerek şöyle konuştu:
“Tabi cesetlerin bir kısmı terör örgütünün bulunduğu alanlarda kaldı ve onlar bunları alarak Afrin kent meydanına götürdüler. Bir cenaze merasimi düzenleyerek bu cesetleri ‘Türkiye Afrin’de sivil katliam yapıyor’ diye dışarı servis ettiler. Batı medyası da bu görüntüleri alarak aynı şekilde yayınlarına taşıdı. Oysa daha herhangi büyük bir sivil yerleşkeye operasyon bile yapılmamışken”
UMED Medya Okulunda beşinci hafta sona erdi
Eyüpsultan Belediyesi Genç Akademi ve Uluslararası Medya Enformasyon Derneği (UMED) tarafından yeni nesil iletişimciler yetiştirmek amacıyla başlatılan sertifikalı İstanbul UMED Medya Okulunun beşinci hafta eğitimleri sona erdi.
Eğitimlerin beşinci haftasının son dersinde Takvim Gazetesi yazarı gazeteci Ekrem Kızıltaş, deneyimlerini paylaştı.
Gazeteciliğe başlama serüvenini anlatan Ekrem Kızıltaş, “Çok kitap okuduğum için ya edebiyat ya da gazetecilik yaz dediler. Tercihlerimden dördü gazetecilik, ikisi edebiyat bölümüydü. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümü ilk tercihimdi ve orayı kazandım” dedi.
Mesleğe başladığı ilk yılları anlatan Ekrem Kızıltaş, teknolojiyle birlikte kolaylaşan imkanlara da değindi.
Eğitime katılan bir öğrencinin Zeytin Dalı Harekatıyla ilgili sorusunu yanıtlayan Ekrem Kızıltaş, “ABD’nin sınırda terör koridoru oluşturma isteği çok açık, Türkiye de kurdurmama konusunda kararlı. Fakat ABD ne yapmak istediğine tam olarak karar vermiş değil. Yönetimlerinden farklı yorumlar, farklı sesler yükseliyor” dedi.
“TSK’NIN TECRÜBESİ ZAYİATI AZALTACAKTIR”
Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusunun Afrin merkeze ilerledikçe zayiatın da artma ihtimalini hatırlatan Ekrem Kızıltaş, “TSK’nın Güneydoğu’daki hendek operasyonlarında kazandığı tecrübe zayiatı azaltacaktır. Batı medyası da bu sırada boş durmayacak ve provokatif haberleri yalan görsellerle süsleyecek, algı operasyonlarına hız verecekler” dedi.
“TERÖR KORİDORU İSRAİL’İN İŞİNE GELİYOR”
Terör örgütü PKK/PYD’nin kurmaya çalıştığı terör koridorunun İsrail’in de işine geleceğini söyleyen Ekrem Kızıltaş, “Amaçlarından biri, Türkiye’nin Arap bloğuyla ilişkisini kesmek. Diğer amaçları da İsrail’e hizmet ediyor. İsrail, One Minute olayından beri şoke olmuş durumda. Bizim açımızdan ise o gün Davos Zirvesinde sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, söylememiz gereken herşeyi söyledi. Arkasından Mavi Marmara baskını yaşandı. O gece PKK terör örgütü de İskenderun’da 7 askerimizi şehit etti. Terör örgütü PKK’nın bu saldırısı olmasaydı Mavi Marmara baskını yaşanamazdı, Türkiye sıcak çatışma dahil bütün önlemlerini almıştı. Bu kanlı baskından sonra İsrail’in dünyadaki imajı ciddi bir darbe daha aldı. Kafalardaki İsrail cilaları söküldü, dünyada ciddi bir değişimin yaşandığı ve İsrail’in bölgede rahat edemeyeceği anlaşıldı. BM’deki Kudüs oylaması da bunun bir örneği. Bu yüzden terör koridoru kurulması, İsrail’in de işine geliyor” dedi.
ABDİ İPEKÇİ ÖRNEĞİ
Gazetecilikle ilgili örnek verirken Abdi İpekçi’ye değinen Ekrem Kızıltaş, “İdeolojik olarak farklı olsa bile bir kaynaktan gelen haberi farklı görüşlerdeki kaynaklardan teyit etmeden haberi yayınlamazdı. Teknik olarak doğru yapmaya çalışıyordu, suikast nedeni de bu” dedi.
MUSTAFA YILDIZ’DAN MEDYA ETİĞİ DERSİ
Beşinci haftanın ilk günü, Ülke TV İstihbarat Şefi Mustafa Yıldız’ın medya etiği dersiyle devam etmişti.
“SOSYAL MEDYADA ETİK KAVRAMI ÖNEMSENMİYOR”
Etiğin ahlak anlamına geldiğini vurgulayan Mustafa Yıldız, “Herkes Zeytin Dalı Harekatının yanında yer alamıyorsa bu etik değildir” dedi.
Sosyal medyadaki Zeytin Dalı Harekatıyla ilgili yapılan algı operasyonlarına değinen Mustafa Yıldız, “Sosyal medyada etik kavramı önemsenmiyor, saf dışı bırakılıyor” diye konuştu.
ABD’li bir yetkilinin etikle ilgili, “Kötü olmak ölmekten daha iyidir. Dolayısıyla ABD etik değerleri gereği olduğu zaman çiğner” sözlerini hatırlatan Mustafa Yıldız, “Yani mücadele ettiğimiz zihniyetin ana düşüncesi bu. Biz ise ‘yılandan korkmam yalandan korktuğum kadar’ diyen bir medeniyetiz. Etik tartışmasını yaparken onların da bu işe nasıl baktığını bilmemiz lazım” dedi.
UMED Medya Okulunda altıncı hafta sona erdi
Eyüpsultan Belediyesi Genç Akademi ve Uluslararası Medya Enformasyon Derneği (UMED) tarafından yeni nesil iletişimciler yetiştirmek amacıyla başlatılan sertifikalı İstanbul UMED Medya Okulunun altıncı hafta eğitimleri sona erdi.
Eğitimlerin altıncı haftasının son dersinde gazeteci Recep Yeter, deneyimlerini paylaştı.
Eyüp İmam Hatip Lisesinde eğitim gördüğü sırada çıkarttığı dergiyle mesleğe ilk adımı attığını söyleyen Recep Yeter, “18 yıldır aynı kurumdayım. Stajyer olarak başladım, muhabirlik yaptım ve o dönemde eğitim muhabirliğine odaklandım. Editörlük, manşet muhabirliği, Pazar ekinde editörlük ve Genel Yayın Yönetmenliği gibi görevler verildi. 5 yıl önce de gazetenin istihbarat şefi oldum, iki yıldır da haber müdürlüğü görevini sürdürüyorum” sözleriyle meslek hayatını özetledi.
GAZETECİ ADAYLARINA TAVSİYELER
Öğrencilere, “Gazetecilik yapacaksanız biliyorum demeyin, başaramazsınız. Bilmiyorum dediğiniz andan itibaren bilgilenmeye başlarsınız” uyarısında bulunan Recep Yeter, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gazetecilikte önemli unsurlar vardır. Bunlardan biri de tevazu. İsminiz bir haberde yazıldığında farklı bir his olur, omuzlar kalkar ve kibre kapılırsınız. Gazetecilik malesef ego ve kibir mesleğidir. Mesleğe başladıktan sonra önüne geçemezsiniz, bunu yenmeyi başardığınız zaman yükselirsiniz, başka bilgilere açık hale gelirsiniz. Bilgiye açık hale geldikten sonra pek çok kanaldan bilgi akmaya başlar, zaten gazeteciyseniz o bilgileri değerlendirmek kalıyor size.
Feraset ve basiret de gazetecide olması gereken önemli unsurlardandır. Bir diğeri de erdem. Meslek hayatımız boyunca bize farklı kaynaklardan bilgiler gelir. Mesele şu; o bilgilerle ne yapacaksın ve niçin kullanacaksın. Eğer erdem sahibi biriysen, o bilgiyi iyiye kullanma niyetin varsa, o bilgiyi alırsın ve insanlığın faydasına kullanırsın”
“Gazeteciliğe başladığınız gün ben nasıl bir dünyada yaşamak istiyorum diye kendinize sorun” diyen Recep Yeter, “İlk günden itibaren yaptığınız haberlerle bu soruya cevap bulmaya çalışın” tavsiyesinde bulundu.
“TARAFSIZ GAZETECİLİK YOKTUR”
Tarafsız gazetecilik diye bir kavramın olmadığını söyleyen Recep Yeter, “Hikaye anlatıyorlar. Herkesin bir dünya görüşü var, herkesin bir bakışı var. Dolayısıyla bu hangi haberleri işleyeceğinizi seçerken de sizi etkiler. Ama hakikatın tarafında olmak var, hakikatın namusunu inciltmemek var” dedi.
Altıncı haftanın ilk günü, gazeteci Halime Kökçe’nin deneyim paylaşımıyla devam etmişti.
GAZETECİLİĞİN ZORLUKLARINI ANLATTI
Gazeteci olmak isteyenler gazete okuması gerektiğini söyleyen Halime Kökçe, “Bazen saçma haberleri okumak zorunda bile kalabilirsiniz ama okuyun, okumak sizi geliştirir” dedi.
Gazetecinin hiçbir zaman zihnini dinlendiremeyeceğini vurgulayan Halime Kökçe, “Beden olarak dinlenebilirsiniz ama zihniniz dinlenemez, sürekli düşünürsünüz. Bu da mesleğin zorluğu, rahatına düşkün insanlar gazeteci olamaz. Bizim meslekte ‘mesaim bitti gidiyorum’ diye bir cümle duyamazsınız”diye konuştu.
Başkasına zarar vermemek kaydıyla hırsın gazeteciliğe faydası olacağını söyleyen Halime Kökçe, “Artık çok fazla eğitimli insan var, iletişimin de türleri gittikçe çoğalıyor. Bu etkenler de mesleki yarışmayı daha da zorlaştırıyor” dedi.
ÖĞRENCİLER SORULARIYLA KATKI VERDİ
Eyüpsultan Belediyesinde düzenlenen eğitimlere, öğrenciler de sorularıyla katkı verdi.
Eyüpsultan Belediyesi Genç Akademi ve Uluslararası Medya Enformasyon Derneği (UMED) tarafından yeni nesil iletişimciler yetiştirmek amacıyla başlatılan sertifikalı İstanbul UMED Medya Okulunun yedi hafta devam eden eğitimleri sona erdi.
Eğitimlerin son haftasında gazeteci-yazar Kemal Gümüş ve gazeteci-yazar Kenan Kıran, deneyimlerini paylaştı.
MEDYA OKULU SONA ERDİ
Eyüpsultan Belediyesinin konferans salonunda düzenlenen ve yedi hafta süren eğitimlere, Anadolu Ajansı muhabiri Uğur İslamoğlu, 24TV Haber Koordinatörü Ömer Özkök, Ülke TV Program Koordinatörü Mustafa Güngör, Sabah Gazetesi Özel İstihbarat Şefi Nazif Karaman, Haber7.com Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Osman Ateşli, Milli Gazete ve TV5 Haber Müdürü Gökçen Göksal, TRT Arapça Planlama Koordinatörü Salih Eser, Yeni Şafak Gazetesi Haber Müdürü Recep Yeter, Ülke TV İstihbarat Şefi Mustafa Yıldız, Takvim Gazetesi yazarı Ekrem Kızıltaş, Star Gazetesi yazarı Halime Kökçe, Eyüpsultan Belediyesi Genel Yayın Yönetmeni Burak Öztürk, gazeteci-yazar Kemal Gümüş ve gazeteci-yazar Kenan Kıran katıldı.
36 KATILIMCI SERTİFİKA ALMAYA HAK KAZANDI
Yedi hafta boyunca devam eden İstanbul UMED Medya Okulu sona ererken, 36 katılımcı sertifika almaya hak kazandı.
Sertifikalar, önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek törenle sahiplerine teslim edilecek.
Sertifika almaya hak kazananların isimleri şöyle:
Ayşe Büşra Ongun
Deniz Çıplak
Enes Çatalkaya
Emel Manavoğlu
Elif Yılmaz
Elif Kübra Ongun
Eyüp Akdağ
Emrah Yahşi
Emre Ceylan
Fatma Sarı
Feyza Arpacı
Gülşah Suvatcı
Hamza İnç
Hande Orta
İbrahim Mecek
İrem Gür
İbrahim Yetimova
Leyla Kübra İnce
Mehmet Tanrıkulu
Merve Yenidünya
Meryem Çığcı
Mehmet Tahir Özsoy
Muhsin Şenol
Musab Kömür
Mustafa Doğan
Nülifer Yılmaz
Nur Seven
Osman Yalçın
Rıza Anıl Suvatcı
Svetlena Iusiumbeli
Sümeyye Öztel
Telat Yöndem
Uğur Serçe
Yasir Alkan
Yeliz Arslan
Yunus Emre İşçi.