Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Uluslararası Medya Enformasyon Derneği (UMED) iş birliğiyle “Medyada Nefret Söylemi Paneli” İstanbul’da Hilton Maslak Otel’de gerçekleştirildi.
RTÜK ve UMED iş birliğiyle Medyada Nefret Söylemi Paneli düzenlendi. İstanbul’da Hilton Maslak Otel’de yapılan panelin açılış konuşmasını RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin gerçekleştirdi. Panelde TRT Genel Müdür Yardımcısı Hasan Öymez, Haber Global Genel Yayın Yönetmeni Taha Dağlı, Gazeteci-Yazar Fadime Özkan, A Haber Dış Haberler Koordinatörü Orhan Sali ve Akşam Gazetesi Yazarı Serkan Fıçıcı konuşmalarını gerçekleştirdi.
RTÜK Başkanı Şahin, açılış konuşmasında, nefret söyleminin insanlık suçu olduğunu belirterek, “Hele ki medya aracılığıyla yapılıyor ise bunun tabii ki çarpan etkileri vardır diye düşünmekteyim” dedi. Şahin, nefret söyleminin medya üzerinden normalleştirilmesi ve topluma dayatılmasını kabul etmelerinin mümkün olmadığının altını çizerek, “Geleneksel medyadaki nefret söylemi hızla artış göstermekte. Aynı zamanda yeni medyanın ve sosyal medyanın da aynı söylem yarışında olmasını maalesef üzülerek görmekteyiz. İfade özgürlüğü demokrasinin gereğidir ve anayasal bir haktır. Ancak her hak ve özgürlük gibi ifade hürriyetinin de yine anayasalar ve yasalarca belirlenmiş hukuki sınırları vardır” diye konuştu.
“MEDYADAKİ NEFRET SÖYLEMİ, FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜ PARANTEZİNE ALINMAMALI”
Ebubekir Şahin, medyadaki nefret söyleminin fikir özgürlüğü parantezine asla alınmaması gerektiğini belirterek, “Nefret söyleminin, örneğin ırkçı saldırılar gibi nefret fiiline dönüşmesi, toplumsal
felaketler olarak ortaya çıkmaktadır. Nefret söylemi ve fiilleri bugün toplumsal barışı dinamitleyen güvenlik tehdidine dönüşmüş durumdadır. Çok üzücüdür ki nefret söylemine, kutsal değerlere hakarete en fazla maruz kalanlar ise ne yazık ki Müslümanlardır.” dedi.
ŞAHİN’E 15 YÜZYIL OSMANLI ÇİNİ SANATININ BİR ÖRNEĞİ HEDİYE EDİLDİ
Konuşmasının ardından RTÜK Başkanı Şahin’e UMED Başkanı Aslan Değirmenci ve UMED Yönetimi tarafından 15 yüzyıl Osmanlı çini sanatının bir örneği hediye edildi. Hediye takdiminin ardından RTÜK ve UMED Başkanları ile UMED Yönetimi hatıra fotoğrafı çektirildi.
“NEFRET SÖYLEMLERİYLE MÜCADELE İNSANLIK OLARAK HEPİMİZİN ORTAK VAZİFESİDİR”
Nefret söylemi konusunda dünyada çifte standart uygulandığına işaret eden Şahin, şöyle konuştu: “İslam’a ve Müslümanlara yönelik nefret söylemini görmezden gelen, terör örgütlerinin kara propagandalarına kolaylıkla yer açan Batı menşeili sosyal paylaşım siteleri, bu tavırlarıyla adeta insanlığa karşı bir suç işlemektedir. Her alanda olduğu gibi medya ve iletişim alanında da yerli ve milli duruşu olan medyanın ve platformların olması kaçınılmazdır, elzemdir. Etnik kimliği, dini, dili, dış görünüşü ve farklı toplum kesimlerinden oluşan bu insanlara karşı nefret suçlarının tırmanması noktasında medyanın rolünün çok fazla olduğunu bilmekteyiz. Nefret söylemleriyle mücadele sadece ve sadece mağdurların değil, insanlık olarak hepimizin ortak vazifesidir.”
“MEDYANIN SON 100 YILINDA EN BÜYÜK NEFRET MÜSLÜMANLARA OLDU”
TRT Genel Müdür Yardımcısı Hasan Öymez de “Maalesef belki medyanın son 100 yılında en büyük nefret Müslümanlara yönelik oldu ve maalesef olmaya devam ediyor.” dedi. Türk medyasında da nefret söyleminin ağırlıklı olarak yine Müslümanlar, muhafazakarlar, inanç grupları ve inanç değerlerine yönelik olduğunu vurgulayan Öymez, Türk medyasına nefret söylemi konusunda “sabıkalı” denilebileceğini kaydetti.
Akşam Gazetesi Yazarı Serkan Fıçıcı ise, “RTÜK Başkanına bugün saldıranların sebebi verilen müeyyideler değildir, onların içlerindeki nefret halidir” ifadelerini kullandı.
Gazeteci-Yazar Fadime Özkan, “Bir dönem halkı aşağılayan jakoben medya, ayrımcılıkta ileri düzeydeydi ve aynı medya demokrasi karşıtlarına alkış tutuyordu” açıklamasında bulundu.
A Haber Dış Haberler Koordinatörü Orhan Sali ise “İslamofobi konusunda Batı’nın büyük baskısı var. Acilen medya konusunda nefret söylemine karşı önlem alınması gerekiyor” diye konuştu.
Haber Global Genel Yayın Yönetmeni Taha Dağlı, “Zihniyet olarak her daim saldırı mücadelesinde olan bir kesim var. Hedef genelde aynı. Belli kesimler ecdadımıza, Müslümanlara yönelik nefret söylemini gelenek haline getirmiş durumda” ifadelerini kullandı.
Panelin ardından Panelistlere UMED Başkanı Aslan Değirmenci ve UMED Yönetimi tarafından Osmanlı çini sanatının örneklerinden hediyeler verildi ve günün anısına fotoğraf çektirildi.

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir