UMED-Trend Micro Bilişim Akademisi’nde ücretsiz eğitimler başladı.

Uluslararası Medya Enformasyon Derneği (UMED) Bilişim Akademisi’nde alanında uzman isimlerle 18 konuda bilişim ve yeni medya dersleri verilmeye başlandı.

İLK DERSTE KONU İNTERNET VE AKTÖRLERİ OLDU

Akademinin ilk dersinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) İnternet Daire Başkanlığı Hukuki Değerlendirme Koordinatörü Bahadır Aziz Sakin, “İnternet ve Aktörleri” hakkında bilgilendirme yaptı.

Bahadır Aziz Sakin, derste “İnternet Yönetimi”, “Türkiye’de İnternet içerik düzenlemesi” ve “Erişim Engelleme” başlıklarında da öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Bahadır Aziz Sakin, derste kişilik hakları ve özel hayatın gizliliği konusunda önemli uyarılarda bulundu.

İNTERNET TEKNOLOJİLERİNE MERCEK TUTULDU

İkinci derste ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda uzman olan Dr. Şahin Bayzan, “İnternet Teknolojileri” ile “Risk ve Fırsatlar” konusunda sunum gerçekleştirdi. Öğrencilere, arama motorları, sosyal medya, internette koruyucu ve önleyici tedbirler ile siber zorbalık hakkında önemli bilgilendirmeler yaptı.

DENEYİM PAYLAŞIMLARI DA YAPILACAK

Trend Micro Kurumsal Siber Güvenlik Çözümleri desteğiyle gerçekleştirilen akademide, derslere sürekli katılım sağlayan ve başarılı olan öğrencilere 5 haftalık eğitimin sonunda sertifika verilecek. Akademinin sonunda, alanında uzman isimler gençlerle deneyim paylaşımları yapacak.

Uluslararası Medya Enformasyon Derneği (UMED) ve Trend Micro iş birliğiyle düzenlenen Bilişim Akademisi kapsamında verilen ücretsiz eğitimler devam ediyor.

Eğitim çerçevesinde Anadolu Ajansı (AA) Yeni Medya Haberleri Yayın Yönetmenliğinde muhabir olarak görev yapan Oğuzhan Çal, katılımcılara sosyal medya ve internet gazeteciliği üzerine bilgi paylaşımında bulunurken, Siber Güvenlik Uzmanı Yılmaz Değirmenci siber güvenliğin ilginç ve gizemli dünyasını tanıttı.

Derste internetin geleceği hakkında değerlendirmelerde bulunan Oğuzhan Çal, yeni medyanın geleneksel medyaya entegrasyon sürecinde yolun başında olunduğunu söyledi.

Oğuzhan Çal, Web 3.0 sürecini örneklerle anlatarak bu sürecin haberciliğe ne gibi etkileri olabileceği üzerinde durdu.
İnternet gazeteciliği ve haber yazımı hakkında da bilgi veren Çal, bu konuda dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.
Dersin sonunda Anadolu Ajansında yaşadığı deneyimleri paylaşan Çal, gençlerin sorularını yanıtladı.

SİBER GÜVENLİĞİN GİZEMLİ DÜNYASINDA GEZİNTİ

Siber Güvenlik Uzmanı Yılmaz Değirmenci, katılımcılara siber güvenliğin ilginç ve gizemli dünyasını tanıttı.

Derste siber korsanların zihin yapıları ve motivasyonlarından, zararlı yazılım türlerine, sızma testi aşamalarından siber güvenlik sektörel alanlarına kadar kapsamlı bilgilendirmede bulundu. Değirmenci, kendi saha deneyiminden elde ettiği gözlemleri de katılımcılarla paylaştı.

ZEREN: GENÇLERİMİZİN ÖNÜNÜ AÇMAK İSTİYORUZ

Trend Micro Ankara Bölge Müdürü Serbülend Zeren ise, akademinin önemine vurgu yaparak, “Dünya genelinde yaptığımız araştırmalara baktığımızda siber saldırıların giderek daha fazla cesur olmaya başladığını görüyoruz. Artık üst düzey teknolojik uzmanlık yerine açık kaynak istihbaratı ve sosyal mühendislik kullanılıyor. Siber suçlular belirledikleri hedeflerin alışkanlıklarını göz önünde bulundurarak, elde ettikleri verileri işleyerek saldırılarını gerçekleştiriyor. Bu yüzden de güvenlik ihtiyaçları şirketten şirkete değişiklik gösteriyor. Burada asıl önemli olan şirketlerin hangi risklerle karşı karşıya olduğunu tespit etmesi ve güvenlik stratejilerini ona uygun olarak oluşturması. Çünkü online olarak çalışılıyorsa her zaman bir siber saldırı riski vardır” dedi.

“Bu yüzden de siber güvenliğin önemi her gün daha da artıyor” diyen Zeren, “Ancak dünya genelinde teknoloji alanında bir istihdam açığı var. Bu açık, konu özellikle siber güvenlik olduğunda, daha da büyüyor. 2019 yılı başında ortaklaşa eğitim programlarına ve sosyal sorumluluk projelerine katılarak sektöre bu alanda çalışacak yeni yüzler kazandırmayı amaçlamıştık. Bu hedefle çıktığımız yolda UMED ile işbirliği yaparak düzenlediğimiz “Bilişim Akademisi” ile teknoloji alanında kendilerine bir gelecek kurmak isteyen gençlerimizin kendilerini geliştirmelerine yardımcı olacak bir fırsat yaratmak istedik” diye konuştu.

UMED-Trend Micro Bilişim Akademisi’nde ücretsiz verilen eğitimlerin konuğu Cumhurbaşkanlığı Bilişim Uzmanı Buğra Ayan ve Memurlar.net sorumlu müdürü Edip Üzen oldu.

Buğra Ayan: Yapay Zeka projeleri çoğalıyor

Cumhurbaşkanlığında mühendis olarak görev yapan Buğra Ayan, katılımcılara sosyal medyanın tarihsel gelişimi, dijital okur-yazarlığın önemi ve yeni gelişen teknolojilerin farklı iş alanlarına yansımaları ve yapay zeka konularında bilgi verdi. Eğitimde internetin geleceği hakkında değerlendirmelerde bulunan Ayan, internet endüstrisinde makine kullanılmasıyla çok uluslu internet şirketleri tarafından insanların sevinçlerinin ve hüzünlerinin manipüle edilebildiğini belirtti. Son yılların popüler konusu yapay zekanın hangi alanlarda kullanıcıların karşısına çıktığını ve yapay zekanın gelişimine karşı hangi noktalarda dikkatli olunması gerektiğini paylaşan Ayan, her geçen gün daha fazla yapay zeka projesi ile karşılaşılacağına değindi.

“Veri petrolden dahi önemli”

Geleceğin meslekleri hakkında bilgi veren Ayan, geleceğin veri üzerinde yükseleceğini, veri okur yazarlığının çok önemli olduğunu söyledi. Ayan, hangi meslekte olursa olsun kişilerin veri okur yazarlığına sahip olarak inovasyon toplumuna geçişin parçası olabileceğini belirtti. Verinin geleceğin petrolü olarak görüldüğünü söyleyen Ayan, petrole göre çıkarması daha kolay ve internette açık erişime sahip yüksek miktarda olması nedeniyle verinin petrolden dahi daha önemli olabileceğini vurguladı.

Eğitimin ikinci bölümünde atölye şeklinde uygulama yapan Ayan, tüm katılımcılarla bilişim endüstrisinin kendi alanlarıyla nerede kesiştiği üzerine konuşarak, teknolojinin doğasına göre yapılması mümkün olan ve olmayan projeleri tartıştı.

Edip Üzen: İnternet medyası yükselen yıldız

Memurlar.net sorumlu müdürü Edip Üzen ise, internet medyacılığının gün geçtikte önem kazandığını belirterek, “Okuyucuya interaktif bir ortam sunan internet medyacılığı, pratikliği ve erişim kolaylığıyla okuyucuların ilgisini çekiyor. Günde milyarlarca kişi internet medyacılığını aktif bir şekilde kullanıyor ve enformasyona ulaşıyor” ifadelerini kullandı.

Üzen, etki gücü yüksek mecralardan biri olan ve geleneksel medyanın tahtına yönelen internet medyasının, denetlenmesi güç iletişim alanlarından biri olduğunu vurguladı. Üzen, eğitimde ise internet gazeteciği hakkında öğrencilere kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.